Het ontstaan van kinderhuis Sjaloom

verbouwing kinderhuis Sjaloom

Als bestuurslid van stichting Agape Hulpverlening Sri Lanka wil ik jullie meenemen in de geschiedenis van het kinderhuis. Ook zal ik iets vertellen over de kinderen die zijn opgenomen in Sjaloom en over hun achtergrond.

Deze stichting is in 2008 opgericht met als doel om kinderhuis Sjaloom in de omgeving van Matale te ondersteunen dat momenteel geleid wordt door Chirantha en Shanika. Het kinderhuis staat daar onder toezicht van stichting Trust Sjaloom en voorganger pastor Thushara en zijn vrouw.

Het begin

Voor mij is het allemaal begonnen in 2008. Door het echtpaar Rawi en Nalani Pevendram was ik gevraagd om mee te gaan met vakantie, naar Sri Lanka. Nalani had toen al plannen om in haar ouderlijk huis daar een kinderhuis te starten. Op een gegeven moment kon het daar niet doorgaan, maar er waren nog wel andere opties.

Na de kerkdienst in Matale spraken we met pastor Thushara en hij vertelde over zijn visie om een kinderhuis te starten, waarvoor ze al jaren aan het bidden waren.

De eerste dinsdag na aankomst in Sri Lanka reden we over een brug waaronder een snel stromende rivier liep. De volgende dag hoorden we dat daar een moeder met drie kinderen vanaf was gesprongen. Slechts een kind had het drama overleefd. Alleenstaande moeders hebben het moeilijk in Sri Lanka om staande te blijven.

Dit is het!

Vervolgens vroeg ik hun waar het terrein lag, waar Nalani het over had gehad. Op een zaterdagmiddag gingen we verschillende percelen bekijken. Het eerste terrein wat we bekeken was hellend. Toen dacht ik: wanneer dit de grond is dan zul je met terrassen moeten werken, maar dat wordt zeer prijzig. Daarna liepen Rawi en ik benedenlangs terug naar de weg en de anderen gingen naar boven, want daar stond het busje.

Het naastliggende terrein was vlak met een prachtig huis en een boomgaard met mango- en bananenbomen. Onafhankelijk van elkaar, zeiden we: ‘dit is het’. Maar zover we wij wisten, was het niet te koop. Daarna gingen we aan de andere kant van Matale een terrein bekijken. De Bijbel leert ons om je huis op de rots te bouwen, maar dit terrein bestond geheel uit een rotsachtige bodem. Bovendien lag het niet bij een grote plaats.

Kinderhuis Sjaloom in 2010

Op een zondagmiddag zijn we weer op huizenjacht geweest en kwamen bij een rijstplantage terecht met daarop een zeer groot en solide huis. Dat was schitterend, alleen te ver van de bewoonde wereld af. Later kregen we te horen, dat het terrein, waarvan Rawi en ik hadden gezegd: ‘dit is het!’, te koop was en eind december 2008 was de aankoop rond.

De jongens

In 2009 is er verbouwd. Er is toen een keuken, eetzaal, toiletten, douches en slaapzaal in gekomen. In de zomer van 2010 is het officieel geopend en in november 2010 kwam het eerste jongetje, Dilackshan, van 4 jaar. Hij had met zijn moeder in de gevangenis gezeten. Het Kinderhuis Sjaloom functioneert dus dit jaar precies 10 jaar. In februari 2011 kwam Kavishka, ook 4 jaar. De kleine jongetjes van toen beginnen nu al echte grote kerels te worden.

Daarna kwamen er nog meer jongens bij. Momenteel zijn er 17 jongens. Soms voor kortere tijd, vaak voor langere tijd. Of ze zijn er nog steeds. Het is niet echt een weeshuis, alhoewel er ook wezen wonen. Meestal is de reden dat de kinderen niet meer thuis kunnen wonen, misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Een reden kan ook zijn dat de vader een andere vrouw heeft die de kinderen niet accepteert.

Dit was het geval bij Nadun en zijn broertje Sudath. Zij werden mishandeld door hun oom en zijn toen samen gevlucht. De politie heeft ze toen in het kinderhuis gebracht en daar zijn ze nog steeds. Als ze 18 zijn mogen ze terug naar de familie, maar op nadrukkelijk verzoek van hun vader zijn zij gebleven omdat hij bang was dat zij ook aan de alcohol verslaafd zouden raken.

Krishantha, Indika en Sadeepa zijn broertjes van elkaar en hun ouders zijn beiden overleden.

Radja, gevonden op straat toentertijd, was in verschillende kinderhuizen geweest en uiteindelijk in Sjaloom en daar kwam erkenning van zijn probleem. Radja is dit jaar geadopteerd door een familie.

Suresh en Sugath zijn twee broertjes wiens ouders uit de ouderlijk macht zijn gezet door de rechter en toen in het kinderhuis zijn geplaatst. Ze waren toen 2 en 4 jaar oud. Hun vader was verslaafd aan alcohol en hun moeder bedelde de hele dag op straat. De ouders lieten de kinderen naakt en alleen achter. Hun geschiedenis heeft ook in de krant gestaan. Ik maakte me zorgen over hun ontwikkeling want vooral in het begin vertoonden ze afwijkend gedrag. Afgelopen december 2019 heb ik hen weer ontmoet en zag dat het nu goed met ze gaat.

Groepsfoto jongens kinderhuis Sjaloom
Groepsfoto jongens kinderhuis Sjaloom, 2020

Door omstandigheden waren we even niet in de gelegenheid om aan de weg te timmeren als stichting, maar je zal begrijpen dat alle monden wel gevoed moeten worden en de kinderen kleding nodig hebben en al het andere.

Hierbij wil ik vragen of jij ons maandelijks wil ondersteunen met een vast bedrag. Sommigen hoor ik al zeggen: ‘Maar ik geef al zo veel’. Ook met kleinere bedragen zijn we zeer blij.

In 2 Korinthe 9:7 staat:

En ieder doe, naar dat hij zich in eigen hart heeft voorgenomen, niet met tegenzin of gedwongen, God heeft de blijmoedige gever lief.”

Doe het met liefde. Ook eenmalige giften zijn van harte welkom en natuurlijk gebed.

Dank je wel voor het lezen en Gods zegen toegewenst!

Ate van der Werff
Bestuurslid stichting Agape Hulpverlening Sri Lanka

Wil je ons steunen?

Neem dan contact met ons op.